<p>Upper gallery.</p>

Upper gallery.

<p>The embassy's crystalline surface results from the interface between an external shading system and the internal glazed curtain wall. The outer envelope has been optimized to shade interiors from east, west, and south sun while admitting daylight and framing large open-view portals to the outside.</p>

The embassy's crystalline surface results from the interface between an external shading system and the internal glazed curtain wall. The outer envelope has been optimized to shade interiors from east, west, and south sun while admitting daylight and framing large open-view portals to the outside.

<p>The cubic massing represents the insertion of a pure, platonic geometry into a rich and varied landscape setting. The cube is evocative and efficient, providing the optimum ratio of maximum volume within the minimum perimeter, with resulting cost and energy management benefits.</p>

The cubic massing represents the insertion of a pure, platonic geometry into a rich and varied landscape setting. The cube is evocative and efficient, providing the optimum ratio of maximum volume within the minimum perimeter, with resulting cost and energy management benefits.

<p>Main entry lobby.</p>

Main entry lobby.

<p>Built on a 4.9-acre brownfield site, the embassy will participate in the regeneration of the Nine Elms industrial zone on London's South Bank.</p>

Built on a 4.9-acre brownfield site, the embassy will participate in the regeneration of the Nine Elms industrial zone on London's South Bank.

<p>Upper gallery.</p>

How can we build an embassy that reflects the core values of democracy—transparency, openness, and equality—and is welcoming, secure, and highly sustainable?

Since 1785, when John Adams became the first ambassador to the Court of St. James's, Grosvenor Square has been home to the US embassy in London. The existing embassy building was designed by Eero Saarinen in 1960. Half a century later, it had become over-crowded and unable to meet modern-day security and workplace needs.

The new embassy is situated in the Nine Elms district, an industrial zone under intense redevelopment on London's South Bank.

The State Department envisioned a new embassy that would serve as the centerpiece of one of America's longest-standing and most valued relationships. It also aspired to set a new paradigm in embassy design by representing the ideals of the American government—giving priority to transparency, openness, and equality, and drawing on the best of American architecture, engineering, technology, art, and culture.

Our challenge for the embassy was to encompass these values, creating a strong sense of welcome for the community, while also meeting specific functional requirements for security, diplomatic work, and environmental sustainability. The Nine Elms district, a South Bank industrial zone under intense redevelopment, offers a unique setting for the new embassy. With an estimated 1,000 daily visitors and 800 staff, the embassy project is poised to establish a strong framework for the urbanization of Nine Elms. A civic plaza and park contribute to this revitalization by connecting the Thames embankment and Nine Elms Lane to a new pedestrian greenway extending from Vauxhall Station to Battersea.

An inward spiral begins at the site edges and is expressed through curving walks and forms in the landscape design that sweep past the pond to the entry court that opens to the main lobby.

Site

The Embassy stands at the center of this burgeoning area of London, with a public park containing a pond, walkways, seating, and landscape along its edges. Curving walkways continue into the interior of the building with gardens on each floor that extend the spiraling movement upward. The internal gardens evoke American landscapes, enhancing circulation by providing alternative paths through the building and informal meeting and gathering spaces.

The spiral of the site continues to the consular entry, which takes the form of a sloped garden to the building. Inside the building, the path continues upward with interior gardens on each floor.

Many features of the Embassy serve multiple purposes to balance requirements into a cohesive and compelling whole. Water, energy and materials are managed with integrated building systems that work together and enhance each other. For instance, the pond is both a landmark and a component of the site's stormwater strategy, reducing the strain on municipal sewer systems while providing a source for landscape irrigation.

Chancery

The form of the Embassy is a transparent crystalline cube set atop a monumental colonnade—a radiant beacon at the heart of Nine Elms. Its high-performance facade is made of laminated glazing and an outer envelope of ethylene tetrafluoroethylene (ETFE), a transparent film shaped to minimize solar gain and glare, affording generous natural light throughout the interior and access to the site's striking views. The tonality of the envelope shifts with the weather and time of day.

The design for the new embassy represents a holistic fusion of urbanism, building, and landscape. Our goal is that it be both evocative and performative, helping to define a new environment for diplomacy while mapping a passage toward a new diplomacy of the environment.